Noelias historia
5 maj 2008

Äntligen kom Noelia ut!! Fast det klart att då visste vi ju inte att det var Noelia eller ens att det var en tjej. Vad vi visste var att efter nästan 4 dygn med värkar(visserligen i olika intensitet men ändå....)och en förlossning som drog ut på tiden så var vi oerhört glada när bebisen äntligen kom ut! Trots att det var på kusinen Edwins födelsedag.(Hur skall vi nu göra med alla kalas?)

Liten, söt och tjejig var Noelia redan från början. Sög gärna på sin egen hand eller på mammas bröst. (Någon napp var inte att tala om). Från början rätt så nöjd bara man följde matklockan som ringde var 3 timma. Men kunde absolut inte sova i sin säng....Nä den första tiden satt Noelia i sin bilbarnstol och sov....högljutt. Snarkningar nästan i klass med farsan😀.

FotbollsEM var kul att följa på TV och äntligen kunde Noelia börja sova i liggande ställning. Somnade vid bröstet och försiktigt förflyttad till barnvagnsinsatsen. För sängen var fortfarande inte att tänka på. 

Somande alltså rätt så bra men vaknade också ganska så snart. Sitta i bilbarnstolen och bli gungad var enda möjligheten till sömn. 

I augsti började Noelia sova hela natten i sin säng. Man kunde tom lägga ned henne vaken och efter några minuter sov hon. Sövde sig själv med ett gulligt litet gnyttande. Men hon verkade så trött på dagarna och inte riktigt glad i ögonen. Vägde och vägde på BVC och viktkurvan planade ut... kanske dags att börja med lite tillägg. Visst inga problem!

Nä det blev stora stora problem för lilla tjejen kunde inte suga på nappflaskan. Istället fick vi sitta och ge tillägget med tesked. Åh vilken tid detta tog ...men vad gör man inte för att barnen skall få mat i magen vara nöjda o glada.

Noelia blev inte nöjd utan alldeles röd kring hela ansiktet och började hosta av tillägget. Kanske var hon allergisk? Trodde man inte på BVC.

Noelia skek bara mer o mer och blev tröttare o tröttare och alldeles blå under ögonen. Efter ett antal uppgivna samtal så fick vi äntligen träffa en läkare. Viktkurvan visar uppåt och läkaren kunde inte hitta något direkt fel men remitterar vidare efter att ha hört henne skrika hysteriskt. 

På Barnmottagning på Kss gör de ett pricktest och Noelia visar sig ha komjölksproteinallergi. Nu visste vi vad som var fel och det var nåt man kunde åtgärda! Mamma fick bli ännu mer strikt med sin kost och Noelia fick börja med andra grötsorter. Äntligen ordnar det sig! Åh så fel vi hade. 10 oktober 2008
Efter samtal med dietisten fick vi klart för oss vad som skulle undvikas...och det var mycket. Men vad gör väl det så länge man mår bra. Noelia blev snabbt en annan tjej när vi helt bytte kost. Glad och busig på dagarna och sov faktiskt riktigt bra hela natten. Gud va skönt! Det är ju så här det skall vara!

I fem dagar var livet kanon. Sedan började Noelia skrika hysteriskt på natten. Helt otröstlig. Kanske något tillfälligt.... Det tillfälliga höll i sig hela veckan ut. Nya samtal med läkaren som trodde på förstoppning. Nya samtal med dietisten som sade att många mjölkallergiska barn också regerar på soja och eller tapiokastärkelse. Vi bytte grötsort igen, till sempers mjölkfria gröt som bara finns att köpa på apoteket. Katrinplommonpuré i massor och även laktulos. Men nä. Jätteont i magen verkade hon ha vår Noelia. Nätterna var skrikiga men dagarna gick rätt så bra. Visserligen en hel del hysterisk gråtanfall då med men så länge man var ute och gjorde saker så var det rätt okej. Mamma trodde det var kissandet som var problemet. Så visst lämnade vi urinprov och tog snabbsänka men det visade ingenting. Ge det lite tid......Det kanske är tänderna....

De hysteriska gråtattackerna fortsatte utan att det kom några tänder. Vi var överens om att hon hade ont. Kanske var det den där plexusskadan från födseln som spökade. Noelia var 5 månader med vägrade ligga på mage. Lade man henne på mage rullade hon direkt till ryggläge. Kunde sitta korta stunder själv men man vågade absolut inte släppa henne helt.
13 oktober 2008
Besöker sjukgymnasten och diskuterar om det kan vara något som inte är bra. Sjukgymnasten är inte helt inne på vår linje men till slut säger hon att hon skickar remiss till neurologen. Men det kommer att ta tid innan vi får en tid dit.
Under tiden kan vi fortsätta med att öva på att sitta och vi får tips på några övningar som kan vara bra då hon verkar lite svag i ena sidan (motsatt sida till plexusskadan)

Vi övar och övar och Noelia sitter visserligen bättre men att ligga på mage är inte att tänka på. Hysteriska gråtattacker får hon fortfarande och vi ger henne microlax då hon verkar förstoppad. Stackars tjej. De stundar som hon får må bra har hon en riktig glimt i ögat och är busig som få....
22 oktober
Noelia sitter faktiskt bättre och bättre och har tom blivit lite stadigare när man bär henne. Men hon vill fortfarande hänga framåt och kan absolut inte tänka sig att ligga på mage..nä då rullar hon direkt till rygg. Hon verkar ha ont i axlarna. (Rasmus har varit ensam om att få en kram av henne.) Hon skriker fortfarande hysteriskt vissa tidpunkter. Vi fortsätter att ligga på ute på BM. Men där är de rätt blasé. Mamma försöker att alltid göra något på dagen för då verkar det gå ganska bra. Visserligen fortfarande hysteriska gråtattacker men inte så mycket gnäll emellan. Noelia äter lite olika barnmatsburkar men helst bara gröten. Vi får testa att göra vår egen mat. 

            
Oktoberlov 2008
Rasmus fyller år och vi överraskar med en resa till Göteborg och Frölundamatch!
Hotellnätterna går bra med Noelia och hon verkar trivas. Såväl på inredningsmässa som på IKEA. Sitter i sin vagn och grejar med lite saker. Funkar bra helt enkelt.

Under november o december är Noelia fortsatt helt ointresserad av att ligga på mage och att krypa är ju inte att tänka på. Sitter i sin tripp trapp stol. Äter mammagjord mat hellre än köpematen men det är mest gröt som gäller. Mamma är orolig att hon får i sig tillräckligt med varierad kost. Varje måltid blir ett litet spänningsmoment. Ammar dock väldigt bra och går upp i vikt. Söker igen för hysteriska skrikattacker. Sover knappt nåt på natten. 20-30minutersintervaller därefter vaknar hon o skriker. Ammas somnar om sover gärna vid bröstet, läggs ned sover ett tag åsså börjar det om igen.


December 2008
Söker igen för skrikattackerna. Det måste vara nåt som är fel!! Läkarna tror på magen...utan några vidare undersökningar. Vi tycker fortfarande att det inte kan vara hela sanningen...och varför vägrar hon ligga på mage....varför kan man inte bära henne mage mot mage.....hon verkar ha ont!!!

Träffar till slut en specialist på magar...fast tiden egentligen var till neurolog men den var sjuk så vi fick träffa magdoktor istället. Träffar honom och berättar historian om allt som varit o är. Noelia skriker hysteriskt  hela tiden. Mamma o Noelia får i perioder gå ur undersökningsrummet för att man skall kunna föra ett samtal. Vid undersökningen kan Noelia inte ligga på mage, hänger med huvudet framåt, gallskriker när läkaren drar i armar, sitter inte heller. Läkaren tycker inte att något är särskilt konstigt men ,efter påtryckning, bokar in ett ultraljud för att kolla mage o njurar för att se om nåt ser konstigt ut. Journalanteckning säger bara att det var ett normalt barn inte särskilt skrikig. Jo ja tackar!!!

22 december är det kalas hos kusinen. Mamma får migrän o vi åker hem lite tidigare. Noelia är helt hysterisk i bilen o gallskriker i 2 hela timmar. Pappa försöker få henne att sova medan mamma försöker bli av med migränen men han är inte poppis hos Noelia....en riktig mammagris är hon än så länge. Efter alvedonsupp och mammas blåsningar i nacken så somnar hon äntligen....då har det gått ytterligare 1 timma. Något måste vara fel.....

23 december och en ny attack när vi är ute på promenad....alltför långt hemifrån. Går inte att sitta i vagnen så pappa får bära...flera kilometer.

Fortsatt dålig sömn för Noelia...skrikattacker...mamma tror att hon har ont men kan inte komma på vad som är fel.....total maktlöshet!!

Julafton och Noelia verkar faktiskt må riktigt bra. Går bra o åka bil , sitta med å äta, sitter i tripptrappen och smackar på en ciabata. Macka är det bästa Noelia vet!! Är förvånansvärt lugn hela dagen...så underbart.

Nyårsafton.....festblåsan på och trerättersmiddag.....mamma o Noelia kommer senare till partyt för Noelia har äntligen somnat en stund på eftermiddagen och man vill ogärna väcka nån som så sällan sover....2 timmar försenade dyker vi upp. Gör inte så mycket för mamma måste ju ändå ha med sin egen specialkost.... för ammar gör vi fortfarande. Det gillar Noelia. Partyt går bra men Noelia kinkar när hon sitter i tripptrappen. Sitter hellre i mammas knä...då går det bra... Tolvslag och rakter allt går så bra. Äntligen ett nytt år och förhoppningsvis lättare tider.....eller hur...vaad fel man kan ha....

Trettonhelgen drar vi till Karlstad på hockeycup och Noelia kinkar alltmer med maten och gröten. Vill gärna vara med grabbarna och det går rätt bra...förutom maten då. Sitter inte så gärna i tripptrappen heller.....äter 4-5 skedar börjar därefter skrika och kinka och mamma plockar upp. Efter en lyckad helg med hotellövernattning ,som gick rätt, bra sticker vi hemåt..sent på kvällen. Noelia gallskriker i sin stol och vi orkar inte höra henne var så ledsen. Hon får sitta i mammas knä och efter två blöjbyten somnar hon och sover skönt hela resan hem. Stackars Rasmus tycker att det är så jobbigt att höra henne vara så ledsen, frågar oss vad som är fel och vi vet ju inte.....

Ultraljudsmottagningen ringer och undrar om vi kan komma då de fått ett återbud...självklart...Det var en jobbig undersökning för Noelia trots att det inte gör ont att göra den.

Veckan efter trettonhelgen slutar Noelia att använda sin högra hand och sitter inte längre utan stöd. Givetvis ringer vi om detta...men vi skall vänta...så ovanligt...När hon sedan även får feber så åker vi in till akuten ...det måste vara nåt fel!!!

Sjukhusperioden börjar!

                     ......skriver mer såsmåningom